Osnivačice

Institut PerspectivaSistemica osnovale smo nas tri, Ivana Mošić Pražetina, Dorotea Bratuša Juraj i Ivana Sindik, kao tim, s idejom i ciljem širenja i unaprjeđivanja sistemskog promišljanja, djelovanja i rada na području Hrvatske. 

Institut je formalno osnovan u 2023. godine u Zagrebu, iako naša vizija Instituta postoji puno duže.

Povezujemo znanost i praksu, pružamo podršku i pomoć pojedincima, zajednicama, parovima, obiteljima, timovima i organizacijama.

Educiramo i osnažujemo stručnjake u skladu s recentnim znanjima i etičkim standardima sistemskog obiteljskog pristupa i okupljamo stručnjake iz područja sistemske obiteljske psihoterapije. Kroz višegodišnji profesionalni rad učile smo od različitih domaćih i inozemnih stručnjaka koji se bave različitim i specifičnim temama iz područja psihoterapije, psihijatrije, psihologije, neurologije, socijalnog rada, sestrinstva i socijalne pedagogije.

Svakodnevno učimo od naših klijenata s kojima u terapijskom odnosu zajednički stvaramo nova iskustva, priče, hipoteze i značenja koja nas obogaćuju i čine cjelokupan rad smislenim.

Osim spomenutog profesionalnog iskustva, sve tri imamo višegodišnje iskustvo u zajedničkom radu i organizaciji edukacije iz sistemske psihoterapije koje su se dosad održale na prostoru Hrvatske, a o tome možete pronaći u sadržaju koje je namijenjeno Hrvatskom društvu za sistemske psihoterapije.

U tom procesu smo paralelno rasle kroz osobni, obiteljski i profesionalni razvoj. Zajedno smo prošle lijepa i izazovna razdoblja i uz rad, ulaganje, puno razgovora, podrške i učenja razvile smo skladno zajedništvo, povjerenje, odgovornost i autentičnost.

Mi, kao i svaki drugi sistem, imamo svoju povijest, uloge, granice i obrasce komunikacije, a kako istinski vjerujemo perspektivi sistemskog pristupa izrasle smo u ovo što smo danas.

Članica sam Hrvatske komore psihoterapeuta, posjedujem dopusnicu za psihoterapijski rad kao i Europski psihoterapijski certifikat. 

Znanje i vještine koje sam stekla kroz edukacije i rad s ljudima nastojim prenositi dalje različitim skupinama i u različitim formama, od studenata socijalnog rada do stručne javnosti, predajući ili pišući stručne članke.

Tu stječem i subspecijalizaciju iz područja ovisnosti, te sudjelujem u različitim projektima i publikacijama. Tijekom školovanja na fakultetu i specijalističkog usavršavanja iz područja psihijatrije bila sam uključena u četiri profesionalne razmjene u različitim zemljama Europe i svijeta.

Poslijediplomski studij pohađam pri Stomatološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu.